martes, 22 de diciembre de 2009

Exposició del Territori

La Mariona i jo hem decidit presentar el Carnaval de Vilanova i la Geltrú, especialment les Comparses. L’inigualable acte carnavalesc que resistí l’època franquista.




Una mica de història
El carnaval Vilanoví fa més de 250 anys que està en marxa

El 3 de febrer del 1937, una ordre datada a Burgos va prohibir el Carnaval en tot el territori que controlaven les tropes franquistes. Això va implicar que aquest ordre s’estengués en tot l’Estat Espanyol per la dictadura Franquista.
Però no a tot arreu van fer cas d’aquest ordre tal com ho feien els gals d’Astèrix a la seva petit població d’Amònica, algunes ciutats es resistien a aquest estúpida ordre dictada pels feixistes.
La població de Vilanova i la Geltrú no va fer cas aquest ordre i va seguir celebrant el carnaval de forma clandestina.

Durant la dècada dels 50 sortien al carrer amb la cara tapada celebrant el dissabtes del mascarot, recordant sempre que ho havien de fer d’amagat i amb molta prudència.
La següent dècada dels 60el Carnaval de Vilanova va agafar molta força i va arribar a ser el referent de Catalunya. La manera de celebrar aquesta festa va servir com a exemple a molts catalans i catalanes.
Cada població tenia la seva estratègia per ocultar l’essència de la festa carnavalesca utilitzant altres noms com: -Festa de la Primavera o del hivern.

A la dècada dels 60 obria el carnaval el Dijous Gras amb la Xatonada. La xatonada es caracteritza en un sopar familiar amistós on es degusten un bon plat de xató, una deliciosa truita casolana i botifarra, i per acabar una empastifada de merengue amb coca de pinyols. Antiguament s’anomenava la Xatonadal ja que era un dia on es reunia tota la família.
Més tard un petit grup de joves van iniciar un nou acte anomenat les comparses amb la seva espectacular guerra de caramels.

Més tard, un grup de deu matrimonis, que es reunien al loca del Foment per fer el cafè i la cigarreta, van emprendre l’inigualable acte de les Comparses . Una reunió amb l’alcalde va verificar la oportunitat de celebrar la festa, però ell va dir que aquell dia no hi seria pel poble, per estalviar-se contrarietats amb la política que es vivia. Així. doncs una dona d’uns dels matrimonis va oferir-se per dissenyar la peculiar vestimenta del comparser i la comparsera i iniciar la Comparsa amb molta força.

Finalment el Dimecres de Cendra és l’últim dia de carnaval on se celebra l’enterrament de la sardina amb un ball divertit de disfresses i seguit d’una lectura del testament de carnestoltes.

Per fi l’any 1976, un mesos desprès de la mort del dictador, el Carnaval va tornar a néixer amb tot el seu esplendor amb l’arribada del Rei Carnestoltes, la lectura del sermó públic, més espectacular i satíric, però sense censura de cap mena, a la plaça de la Vila.
Amb el temps es van afegir els actes de Carnaval a la ciutat.

El Carnaval sense censura
Pasada la dictadura torna el bon humor

El primer dia el Ball dels mantons els dissabtes abans dels dijous Gras. Les dones treuen el mantó del seu armari per ventilar-lo i preparar-lo per les comparses.

El dijous Gras és un matí on es celebra la tradició de la Xatonada ampliant-la amb les activitats infantils que consisteix en que els infants facin un recorregut de pastisseria en pastisseria, on el pastisser penja d’una corda un pastís enorme fet de merengue i els nens s’empastifen de merengue.

L’Arrivo de Sa Majestat el Rei Carnestoltes. És una cercavila de mascares agrupades en societats (associacions) fent una crítica irònica i satírica sobre tot allò que passa a la ciutat.
(explicació foto velocitat 80)

El Dissabte és el dia del Moixó Folgué. És un ocell humà untat de mel i revestit de plomes que pareix i desapareix de dins d’una caixa. També és el dia amb mascares, on la gent apagada sota les seves mascares passegen per la ciutat a conèixer i no ser reconeguts.

(Entrada sorprenent d’una parella de comparsers, al ritme del Turuta )

El dia central del Carnaval és el diumenge quan tot Vilanova esclata amb les Comparses.
Les comparses omplen la ciutat amb una desfilada de milers de parelles, saltant al ritme d’una marxa militar , convertida en popular anomenada la “Turuta”, seguint la bandera de la societat i llençant una quantitat de caramels.

El Dilluns següent és el Vidalet, on els nens i nenes surten disfressats pels carrers amb les seves famílies.

El Dimarts és el Vidalot, cap al vespre surten disfressats lliurament els joves de la ciutat i és manté la festa de cloenda.

Per tancar el Carnaval, dimecres de Cendra amb la trista mort del Carnestoltes.
A la plaça de la Vila es prepara una deliciosa merengada i finalment un espectacle de focs artificials.

No hay comentarios:

Publicar un comentario